Naampjes en nummertjes

RTEmagicC_ripe-atlas-probe.jpg

Niet alleen in de echte wereld, maar ook op internet valt ontzettend veel te meten. En net als in de fysieke wereld, zijn er op internet ook diverse organisaties die zich daarmee bezighouden. Een echte autoriteit op dit gebied is het in Amsterdam gevestigde RIPE. Deze organisatie heeft een lange geschiedenis op internet, die redelijk gelijk op gaat met die van SIDN. Oneerbiedig gezegd is SIDN destijds de ‘naampjes’ gaan doen en RIPE de (IP) nummertjes. Allebei zijn we dus registry. RIPE houdt zich in brede zin bezig met de stabiliteit van het internet en meet al sinds jaar en dag allerlei zaken, waaronder de kwaliteit van het .nl-domein. Ze doen dit via een vrij groot aantal sensoren die verspreid staan over het hele internet. SIDN en RIPE hebben dan ook een relatie die ver terug gaat in de tijd.

RIPE probes en anchor opgenomen in R&D-netwerk van SIDN

Net als SIDN Labs is er bij RIPE een R&D-team en zelfs een heuse ‘Chief Scientist’. En vanuit die hoek ontstond enkele jaren geleden het idee om het verouderende netwerk van meetsensoren van RIPE radicaal te gaan moderniseren. Het nieuwe systeem heet RIPE Atlas. In tegenstelling tot het oudere sensornetwerk, dat bestaat uit enkele honderden redelijk forse servers, is de bedoeling van RIPE Atlas een veel fijnmaziger netwerk van vele duizenden piepkleine zogenaamde probes. Met behulp van die probes zijn vele interessante metingen mogelijk. Ze draaien veelal bij gebruikers thuis en dat levert waardevolle nieuwe inzichten op die voorheen onbereikbaar waren. Het is dan ook niet zo vreemd dat SIDN Labs enkele probes heeft gesponsord en er ook zelf eentje draait in het R&D-netwerk van SIDN. Recent is daar ook nog een wat groter systeem bijgekomen; een RIPE Atlas Anchor. Ook daarvan hosten we nu een exemplaar. Anchors zijn geschikt voor het zwaardere werk en bepaalde specifieke taken, waarvoor de kleine probes niet krachtig genoeg zijn. Het RIPE Atlas-project, dwingt overigens veel respect af bij onderzoekers en RIPE heeft echt een knap staaltje werk verricht. En het mooie is dat dit sensornetwerk niet is voorbehouden aan RIPE zelf. Iedereen mag in principe meedoen. Je krijgt een bepaald aantal ‘credits’ voor eigen metingen. En het zal geen verrassing zijn, dan sponsors extra credits krijgen, voor nog meer meetcapaciteit.

RTEmagicC_anchor_cropped.jpg

Mogelijkheden onderzoeken

Bij SIDN Labs zijn we enthousiast over RIPE Atlas. De komende maanden gaan we de mogelijkheden ervan (en van de NLNOG-ring, waar we eveneens onderdeel van zijn) verder verkennen. We onderzoeken in hoeverre zo’n netwerk van sensoren en probes ons kan helpen bij het bepalen van bijvoorbeeld onze anycaststrategie, het meten van DNS(SEC)-deployment of de bereikbaarheid van sites (waaronder onze eigen systemen), om zodoende bij te dragen aan een veiliger en stabieler internet en .nl-domein.

Met dank aan Frederic Cambus en RIPE NCC voor het mogen gebruiken van de afbeeldingen.