Nieuw gezamenlijk onderzoeksprogramma voor veiligere, stabielere en transparantere internetcommunicatie

We have called it 2STiC

SIDN Labs, Universiteit Twente, de Universiteit van Amsterdam, SURFnet en NLnet Labs startten onlangs een nieuw gezamenlijk onderzoeksprogramma om de veiligheid, stabiliteit en transparantie van internetcommunicatie te vergroten, zowel via nieuwe typen internetten als het huidige Internet.

Nieuwe internetten? Wat mankeert er aan het Internet dat we hebben?

Op het eerste gezicht niets. Sterker nog, het huidige Internet is een gigantisch succes en heeft onze samenleving en de manier waarop we leven de afgelopen decennia ingrijpend veranderd. Het is volgens ons ook zeker niet ‘stuk’ zoals soms wordt beweerd. Want zeg nou zelf, wie kan zich tegenwoordig nog een leven zonder het Internet voorstellen?

Wat wel het geval is, is dat het Internet niet is ontworpen voor 21ste-eeuwse toepassingen. De oorspronkelijke ontwerpers van het Internet konden bijvoorbeeld niet voorzien dat gebruikers “dingen” met het Internet zouden willen verbinden die direct invloed hebben in de fysieke omgeving van mensen. Denk bijvoorbeeld aan bezorgdrones, zwermen van robots, zelfrijdende auto's, op afstand bedienbare chirurgische apparatuur en slimme deursloten. Met het hedendaagse Internet vormt dat soort apparaten een risico, omdat een veiligheidsincident als een DDoS-aanval of het kapen van een Internetroute de netwerkverbinding van een apparaat kan verstoren met als gevolg dat mensen mogelijk in gevaar worden gebracht.

Ook konden de oorspronkelijke ontwerpers van het Internet niet voorzien dat gebruikers meer inzicht willen krijgen in en controle over wie er allemaal toegang heeft tot hun gegevens. Denk aan gegevens die door sensoren, websites en apps over hen zijn verzameld en welke route die gegevens door het netwerk afleggen. Voorbeeldtoepassingen waarvoor dit relevant is zijn slimme thermostaten die temperatuurgegevens (en dus informatie over aanwezigheid) delen met diensten op het Internet of medische instellingen die willen kunnen verifiëren dat medische gegevens alleen vertrouwde netwerken passeren.

De verklaring voor deze tekortkomingen is dat het Internet is ontworpen om een probleem op te lossen dat in de afgelopen 50 jaar flink veranderde. In de beginjaren, de jaren '70, was het probleem dat universitaire onderzoekers een netwerk wilden waarmee ze dure computerapparatuur konden delen. Later lag de focus steeds meer op het vinden van een manier om iedereen de mogelijkheid te geven hun computers te verbinden via een netwerk. Het Internet heeft op beide fronten de stoutste verwachtingen overtroffen, maar dat succes bracht ook weer nieuwe problemen met zich mee. Dit omdat het niet is ontworpen voor de meer recentere gebruiksvormen en de bijbehorende nieuwe soorten eisen aan veiligheid, stabiliteit en transparantie.

Nieuw onderzoeksprogramma: 2STiC

Om een oplossingen te vinden voor deze nieuwe eisen , hebben NLnet Labs, SIDN Labs, SURFnet, de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Twente samen het onderzoeksprogramma 2STiC (spreek uit: “to stick”) opgezet, dat staat voor Security, Stability and Transparency in inter-network Communication.

Het doel van 2STiC is technieken te ontwikkelen en evalueren die de veiligheid, stabiliteit en transparantie van internetcommunicatie vergroten, bijvoorbeeld door te experimenteren met en bij te dragen aan opkomende internetarchitecturen, zoals SCION, NDN en RINA, alsook aan het bestaande IP-gebaseerde internet. De onderzoekspartners verwachten dat deze nieuwe internetvormen fungeren als aanvulling op het huidige Internet om specifieke klassen van toepassingen mogelijk te maken (bijvoorbeeld NDN voor toepassingen voor contentdistributie). Onze lange-termijnambitie is om een expertisecentrum op te zetten op het gebied van betrouwbare en weerbare internetten en de Nederlandse (en Europese) netwerkcommunity's te helpen om op dit gebied voorop te lopen.

2STiC volgt een hands-on aanpak op basis van metingen, running code, een nationaal testnetwerk, experimenten en demo's. We richten ons op enkele specifieke ‘verticale’ diensten (zoals intelligente transportsystemen of digitale gezondheidszorg) om de eigenschappen van de onderliggende internetten te laten zien voor urgente en reële problemen. We delen onze bevindingen actief met bijvoorbeeld de Nederlandse, Europese en wereldwijde academische en operationele community's (bijvoorbeeld door middel van technische rapporten, publicaties en opensourcesoftware).

2STiC: het uitgebreide verhaal

We hebben een gezamenlijk blog geschreven waarin we onze plannen verder toelichten en dieper ingaan op zaken als doelstellingen, motivatie, actualiteit en onderzoeksthema's.

Als altijd verwelkomen we feedback op ons werk, dus schroom niet om onze programmacoördinator Victor Reijs te mailen via victor.reijs@sidn.nl.

Reacties

Victor Reijs 520x520

Victor Reijs

Project coördinator future internet

+31 26 352 55 00

victor.reijs@sidn.nl

 • vrijdag 22 november 2019

  Nieuws

  RIPE NCC bezemt laatste IPv4-gruis bij elkaar

  Thumb-old-broom

  Providers kunnen nu alleen nog op de markt terecht

  Lees meer
 • dinsdag 24 juli 2018

  Nieuws

  “ICT niet voor vrouwen? Dit vak is geschikt voor iedereen!”

  Thumb-Anne-van-Bemmelen

  Onze DNS-engineer Anne van Bemmelen pensioneert

  Lees meer
 • dinsdag 29 januari 2019

  Weblog

  4 redenen om een SSL-certificaat voor je website te gebruiken

  SSL-certificaat-thumbnail

  SSL, ook bekend als TLS, een certificaat of het groene slotje, maakt je website veiliger. Maar wat doet het? En welke vorm van SSL past bij jouw website?

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.