SIDN Labs, het researchteam van SIDN

Ons team ontwikkelt nieuwe technieken en systemen die de stabiliteit en veiligheid van .nl, het DNS en de internetinfrastructuur verder in de breedte verhogen.

Wij zijn het researchteam van SIDN. We onderzoeken prototypen en testen nieuwe technieken en systemen. Dit doen we om de stabiliteit en veiligheid te verhogen van .nl, het Domain Name System en de internetinfrastructuur. Hiervoor werken we graag samen met andere bedrijven en onderzoeksinstellingen. Denk aan: Universiteit Twente, Universiteit Delft, TNO en NLnet Labs. We richten ons vooral op 3 onderwerpen:

1. We onderzoeken hoe het Domain Name System (DNS) beter en veiliger kan

Dat doen we bijvoorbeeld met verbeteringen van het DNS-protocol en het verder ontwikkelen van het DNS als wereldwijd gedistribueerd systeem. DNS is een kernonderdeel van de internetinfrastructuur. DNS vertaalt elke domeinnaam naar het onderliggende IP-adres, zodat bijvoorbeeld de gebruiker op de juiste website komt.

Een paar mooie voorbeelden:

 • Self-organizing Anycast Networks for the DNS (SAND)

  In dit project richten we ons op het beheer van grote DNS-anycast-netwerken. Ons doel is om dit beheer flexibeler te maken en te automatiseren. Hiervoor ontwikkelen we bijvoorbeeld nieuwe meetsystemen en slimme beslisalgoritmes. Dit doen we samen met de Universiteit Twente en NLnet Labs.
 • Project veilig verhuizen van een DNSSEC-domeinnaam

  Deze uitbreiding van het EPP-protocol maakt het mogelijk om domeinnamen veilig te verhuizen naar een andere registrar. Wij ontwikkelden de eerste versie. Onze ICT-collega’s hebben de techniek verfijnd en ingebracht bij de ingebracht bij de Internet Engineering Task Force (IETF). Met succes: de IETF maakt van onze EPP-uitbreiding binnenkort de wereldwijde standaard.
 • Project Valibox

  De Valibox is een kleine WiFi-router waarmee gebruikers zonder uitgebreide technische vaardigheden op hun thuisnetwerk profiteren van de veiligheid van DNSSEC. Hiervoor ontwikkelden we een validerende resolver op basis van de server software Unbound. Deze oplossing is geschikt voor apparatuur die draait op het besturingssysteem OpenWRT. De software maken we binnenkort als open source software beschikbaar via valibox.sidnlabs.nl.

2. We analyseren de data van ons DNS

Hiermee proberen we bijvoorbeeld automatisch afwijkingen en bedreigingen in het DNS-verkeer te ontdekken. Zo verbeteren we de stabiliteit en veiligheid van .nl en de internetinfrastructuur. Ook analyseren we de DNS-data. De analyses gebruiken we om ons technisch beleid te ontwikkelen en evalueren, trends te identificeren en Research & Development door andere partijen mogelijk te maken. Het platform dat we hiervoor hebben ontwikkeld heet ENTRADA. Je kunt het zelf downloaden van entrada.sidnlabs.nl.
 
Ben je zelf ook nieuwsgierig naar onze cijfers? Bekijk dan hier onze statistieken. Die informatie geeft een breder en algemener overzicht van het .nl-domein. Je kunt hier ook data downloaden voor eigen onderzoek. De statistieken hebben we samengesteld met behulp van het ENTRADA-platform.

3. We wegen privacy en algemeen belang tegen elkaar af in een privacyraamwerk

Natuurlijk hebben we een scherp oog voor privacy, zeker als het gaat om een data-analyse-platform zoals ENTRADA. Daarom hebben wij samen met ons juridische team een privacyraamwerk ontwikkeld. Dit raamwerk is een hulpmiddel om een afweging te maken tussen de privacy van .nl-gebruikers en het zo veilig en stabiel mogelijk verwerken van DNS-verkeer.

Wil je meer weten? Of wellicht samenwerken?

Lees meer over onze resultaten op onze weblogs en in onze publicaties. Natuurlijk kun je ook onze software en tools downloaden.

Wil je meer informatie of praten over de mogelijkheden tot samenwerking? Neem dan contact op met Cristian Hesselman.

SIDN Labs Team

 • Foto van Caspar Schutijser

  Caspar Schutijser

  Research engineer

 • Foto van Cristian Hesselman

  Cristian Hesselman

  Manager SIDN Labs

 • Foto van Elmer Lastdrager

  Elmer Lastdrager

  Research engineer

 • Foto van Giovane Moura

  Giovane Moura

  Data Scientist

 • Foto van Jelte Jansen

  Jelte Jansen

  Research engineer

 • Foto van Maarten Wullink

  Maarten Wullink

  Research engineer

 • Foto van Marco Davids

  Marco Davids

  Research engineer

 • Foto van Moritz Müller

  Moritz Müller

  Research engineer

 • Foto van Thymen Wabeke

  Thymen Wabeke

  Research engineer