Beste wensen voor 2018!

Terugblik op SIDN Connect 2017 en een vooruitblik naar het nieuwe jaar

Donderdag 30 november (2017) was de eerste editie van SIDN Connect op de KNVB Campus in Zeist. Vanuit SIDN Labs droegen we onder andere bij met een goed bezochte workshop over de toekomst van het internet. In deze blog blik ik kort terug op de discussies die we daar voerden en licht ik toe welke punten we meenemen in het werk van SIDN Labs in 2018.

Meestemmen en meediscussiëren

In de workshop gingen we aan de hand van stellingen met elkaar in discussie over de technische en niet-technische aspecten over het internet van 2022, met als doel het in kaart brengen van de verwachte ontwikkelingen tussen nu en ongeveer vijf jaar.

We mochten zo'n 80 bezoekers op de workshop verwelkomen die er een levendige sessie met veel input en interessante discussies van maakten. De tijd was vaak te kort voor de diverse stellingen, waardoor we de ‘quiz ter opwarming’ gemakkelijk wat korter hadden kunnen houden. Een mooi leermoment voor de volgende keer.

Het ging over heel uiteenlopende onderwerpen, zoals de macht van grote spelers als Apple, Facebook en Google. Of het nut, maar ook de risico’s, van een huis vol slimme apparaten tot zelfs over de fundamentele vraag; moeten we internet misschien helemaal opnieuw van de grond af aan ontwerpen?

Verschillende meningen en verfrissende inzichten

We merkten dat er veel (maar ook verschillend) over de toekomst van internet wordt nagedacht. Het is iets wat leeft binnen alle domeinen en wordt bekeken vanuit diverse perspectieven zoals het business-, privacy- en securityperspectief. We hoorden ook zienswijzen voorbijkomen, waar wij zelf van tevoren nog niet over nagedacht hadden. In die zin dus ook weer heel nuttig. Bij diverse thema’s, zoals de opkomst van het ‘internet of things’, werden zowel bedreigingen als kansen gezien. Ook die interacties leverde interessante inzichten op. Wat ons betreft dus een geslaagde sessie met genoeg stof tot nadenken.

Onze voornemens voor 2018

Uit de besproken thema’s hebben we 2 zaken gedestilleerd waar we in 2018 zeker mee aan de slag gaan.

Naar aanleiding van de discussie over de beveiliging van slimme apparaten, hun gedrag en mogelijke certificering gaan we ons SPIN-systeem uitbreiden met de implementatie van de nieuwe IETF-draft “Manufacturer Usage Description Specification” (MUD), om deze aan de praktijk te toetsen. In het kort komt deze draft erop neer dat firewalls voorgekookte beveiligings-templates kunnen downloaden en activeren, die horen bij een bepaald apparaat en die door de leverancier van dat apparaat worden meegeleverd. De MUD-draft beschrijft de manier waarop zoiets zou kunnen werken en dit willen we gaan inbouwen in SPIN. We verwachten daarbij nog wel tegen een aantal onopgeloste problemen aan te lopen (het is immers een Internet draft), die we dan natuurlijk weer terugbrengen in de IETF (we zijn daar actieve deelnemers).

Naar aanleiding van de stelling over ‘centralisatie’ van het internet (hoe afhankelijk is het internet van enkele grote spelers?), gaan we ons onderzoek naar de rol van het Domain Name System (DNS) op dit vlak uitbreiden. Oftewel; in hoeverre is het DNS ook een systeem dat gedomineerd wordt door een paar partijen en in hoeverre maakt dit het internet kwetsbaarder? Enkele vroege ideeën over dit onderwerp hebben we bij de laatste IETF-meeting gepresenteerd en is ook onderdeel van het promotieonderzoek van collega Moritz Müller.

We zien dan ook uit naar het nieuwe jaar, waarin we weer volop aan de slag gaan onderzoek dat bijdraagt aan het verhogen van de security, stability en evolutie van het internet, inclusief de 2 thema’s van hierboven.

Iedereen die bij de sessie was: bedankt voor je deelname en input! Was je er niet bij en betreur je dat? Hou deze site in de gaten. We praten je geregeld bij over onze resultaten en wie weet, misschien zien we je op SIDN Connect 2018.

Een heel goed 2018 namens het hele SIDN Labs-team!

Reacties

 • vrijdag 26 januari 2018

  Nieuws

  Nieuwe lichting internetprojecten van start

  Thumb+logo+SIDN+fonds

  22 projecten starten met steun van SIDN fonds

  Lees meer
 • dinsdag 5 maart 2019

  Nieuws

  Kan DNSSEC de recente aanvallen op het DNS tegengaan?

  Thumb+DNSSEC

  ICANN riep in reactie op deze aanvallen op tot implementatie van DNSSEC

  Lees meer
 • maandag 22 juli 2019

  Weblog

  Tijd voor ENTRADA 2.0

  Thumb-the-word-big-data-on-binary-background

  Compleet vernieuwd ENTRADA-platform met cloud support

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.