Fraudehelpdesk en SIDN starten pilot ‘threat intelligence’

Bij SIDN Labs zijn we per 1 november met de Fraudehelpdesk een pilot gestart om informatie uit te wisselen over domeinnamen die ervan worden verdacht voor phishing misbruikt te worden. Het doel van de pilot is te onderzoeken of beide partijen door het delen van hun ‘threat intelligence’ elkaar kunnen helpen om phishingmails sneller te herkennen en verdachte .nl-websites uit de lucht te laten halen.

De kern van de pilot bestaat uit een technische koppeling tussen het ‘big data’ systeem van SIDN Labs (ENTRADA) en dat van de Fraudehelpdesk (APATE). Als Fraudehelpdesk een nieuwe abuse-melding ontvangt (stap 1 in onderstaande afbeelding) sturen ze de .nl-domeinnamen aan ons door (stap 2). Wij sturen dan automatisch  de volgende query- en registrant-informatie terug (stap 3):

 • het aantal DNS-queries voor de domeinnaam in de laatste 7 dagen

 • de registratiedatum van de domeinnaam

 • of de registrant uit het buitenland komt (ja/nee)

 • een pseudoniem van de registrar

Workflow SIDN Labs - fraudehelpdesk

Stap 3 voldoet aan ons privacyraamwerk voor ENTRADA en heeft een bijbehorende privacypolicy.Project workflowWij verwachten dat de Fraudehelpsdesk met de koppeling met ENTRADA sneller kan bepalen of een domeinnaam voor phishing wordt misbruikt . Zo kunnen zij de meldingen die zij ontvangen beter prioriteren (stap 4). De Fraudehelpdesk maakt via haar website en social media-kanalen bekend wanneer er een nieuwe phish is gevonden (stap 5). Verder ontvang we bij SIDN Labs feedback van de Fraudehelpdesk over het aantal meldingen en over hun classificatie op basis van APATE. Daarmee willen we onze eigen phishing-detectiemechanismen, zoals NDEWS, verbeteren. Deze pilot loopt tot eind 2016. Dan analyseren we de resultaten samen met Fraudehelpsdesk en bepalen we gezamenlijke vervolgstappen voor de koppeling.Donderdag 17 november presenteren we het project samen met de Fraudehelpdesk op het Jaarcongres ECP Jaarcongres. De slides vind je bij publicaties.

Reacties

Moritz-Muller

Moritz Müller

Research engineer

+31 26 352 55 00

moritz.muller@sidn.nl

 • vrijdag 14 juni 2019

  Nieuws

  Nieuw bij SIDN fonds: doorlopende call voor internetpioniers

  Thumbnail+SIDN+fonds

  Binnen 6 weken hoor je of het fonds wel of niet bijdraagt aan je project

  Lees meer
 • maandag 3 december 2018

  Nieuws

  Nederlandse webshops doen goede zaken in België

  Thumb-open-package

  Ondernemers kochten massaal .be-domeinen

  Lees meer
 • dinsdag 24 april 2018

  Weblog

  Je bedrijfsnaam als domeinnaamextensie? Binnenkort kan het weer

  Thumb-KPN-logo

  Nieuwe aanvraagronde in 2021

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.