Hoe we IPv6 meten voor de Registrar Scorecard

Zo gaan we te werk

Zoals je misschien al via onze aankondigingen hebt vernomen, of anders kunt terugkijken op ons recente webinar, hebben we onze Registrar Scorecard uitgebreid met een IPv6-incentive. Met het RSC-programma belonen we registrars voor hun bijdrage aan de kwaliteit van de .nl-zone. En nu dus ook voor het bereikbaar maken van domeinnamen via IPv6. Zo willen we het gebruik van IPv6 stimuleren. Van verschillende kanten kwam de vraag wat we precies meten. Dat leg ik graag uit.

De details

In het kader van de Registrar Scorecard belonen we bereikbaarheid via IPv6. We kijken daarbij naar de nameserver, webserver en mailserver. We meten dit per domeinnaam, door daadwerkelijk op IPv6-connectiviteit te testen met behulp van tools die we bij SIDN Labs ontwikkelden.

Zo gaan we te werk

Allereerst kijken we naar de nameservers van een domeinnaam. De domeinnaam moet via IPv4 in het Domain Name System (DNS) opgezocht kunnen worden. Maar minimaal 2 name servers van de te testen domeinnaam moeten ook via IPv6 bereikbaar zijn om in aanmerking te komen voor de IPV6-incentive.

Vervolgens testen we een eventuele mailserver(s). We kijken hiervoor uitsluitend naar MX records. Als we minimaal één mailserver vinden die (binnen 7 seconden) bereikbaar is via IPv6, telt dit mee voor de incentive. Het kan zijn dat een domeinnaam helemaal geen MX records heeft. Dan is er nog niets aan de hand. Maar als er MX records zijn die alleen via IPv4 bereikbaar zijn, vervalt voor deze domeinnaam de incentive.

Ten slotte kijken we of we (binnen 7 seconden) een website vinden, bereikbaar via IPv6. We proberen eerst naar de ‘www’ van de te testen domeinnaam te gaan. Bijvoorbeeld: ‘www.example.nl’. Levert dat geen AAAA-record op in het DNS, of reageert een eventueel AAAA-record niet via HTTP, dan proberen we hetzelfde nog eens via de apex van de domeinnaam, dus bijvoorbeeld ‘example.nl’.

Nameserver Webserver Mailserver
IPv4 + IPv6 Geen IPv4 + IPv6
IPv4 + IPv6 IPv4 + IPv6 Geen
IPv4 + IPv6 IPv4 + IPv6 IPv4 + IPv6
IPv6 IPv6 IPv6

Goed om te weten

Het uitgangspunt is, dat wat via IPv4 werkt ook via IPv6 moet werken om in aanmerking te komen voor de incentive. De incentive geldt voor domeinnamen waarvan, naast de nameservers, de mail- en/of webserver ook bereikbaar zijn via IPv6.

Dezelfde content

Wil je aan de slag met IPv6, zorg dan dat de content via IPv4 en IPv6 gelijk is. In een aantal gevallen zien we behoorlijke verschillen: via IPv4 gewone content en via IPv6 bijvoorbeeld een standaard parkeerpagina. Dat is natuurlijk voor bezoekers die via IPv6 komen (en dat zijn er steeds meer) vervelend. Daarom gaan we hier misschien in de toekomst op controleren. Vooralsnog doen we dat niet.

Rapportage en persoonlijk dashboard

Per registrar stellen we een rapportage, op domeinnaamniveau, ter beschikking. Behalve deze rapportage zien registrars in hun persoonlijke RSC-dashboard ook wat hun score is.

De meting doen we 1 keer per kwartaal. De uitkering op de incentive doen we op basis van de laatste meting die tegen het eind van het (half)jaar (dus de meting in juni en december) plaatsvindt.

Heb je vragen over de incentive, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

---

Aangevuld op basis van vragen en feedback van registrars:

 • Domeinnamen die wel voldoen aan de IPv6-criteria, maar die worden geredirect naar een domeinnaam zonder IPv6, tellen niet mee voor de incentive.

 • Om een redirect-loop te voorkomen volgen we een maximaal aantal redirects. Is het maximum bereikt, dan volgt er geen uitkering.

 • We kijken niet naar poort 443 voor web. SSL is in dit kader dus niet relevant.

 • Domeinnamen die alleen via IPv6 bereikbaar zijn tellen ook mee.

 • Op internet.nl kunnen je testen of je domeinnaam via IPv6 bereikbaar is.

Reacties

 • maandag 26 februari 2018

  Weblog

  Anycastnetwerk van .nl verder uitgebreid

  Thumb-CIRA

  DNS-capaciteit .nl uitgebreid met dienst van Canadese registry

  Lees meer
 • woensdag 11 april 2018

  Nieuws

  PowerDNS Recursor versie 4.1 gepubliceerd, upgrade aangeraden

  Thumb+DNSSEC+news

  Upgrade aangeraden

  Lees meer
 • maandag 3 september 2018

  Nieuws

  Wat is de langste domeinnaam?

  langstedomeinnaamtumbnail

  De langste '.nl-domeinnaam' bestaat uit 63 karakters

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.