Kom afstuderen bij SIDN Labs!

Afstuderen bij het R&D-team van SIDN?

Het Domain Name System (DNS) is een mondiaal gedistribueerd systeem van zogenaamde ‘nameservers’ dat domeinnamen (bijv. www.example.nl) vertaalt naar IP-adressen (bijv. 94.198.159.35). Het is een kernonderdeel van het mondiale internet, want zonder het DNS zou het internet niet functioneren.

SIDN beheert de internetextensie van Nederland (.nl) en als onderdeel daarvan het .nl-deel van het DNS. Onze DNS-infrastructuur is verspreid over de hele wereld en we verwerken er iedere seconde gemiddeld 15.000 keer een bevraging. En hoewel de naam SIDN bij lang niet iedereen meteen een belletje zal doen rinkelen, maakt vrijwel iedere Nederlandse internetter dagelijks van onze diensten gebruik. Belangrijk werk dus, dat zich afspeelt in de kern van het internet. Gaat je hart bij die gedachte sneller kloppen, dan is een afstudeeropdracht bij SIDN Labs misschien iets voor jou!

SIDN Labs

SIDN Labs is het R&D team van SIDN. Ons team ontwikkelt en evalueert nieuwe technieken en systemen die de stabiliteit en veiligheid van .nl, het DNS en het internet in de breedte verder verhogen. We werken hiervoor veel samen met R&D-partners, zoals de Universiteit Twente, Universiteit Delft, TNO, en NLnet Labs. Onze resultaten bestaan bijvoorbeeld uit prototypes, prestatieanalyses, standaarden, artikelen en rapporten. SIDN Labs richt zich op vier thema’s:

 • DNS-schaalbaarheid en –veiligheid

 • DNS ‘big data’ onderzoek

 • Privacy- en identitymanagement

 • Nieuwe identifier- en namingsystemen

Lees hier meer over SIDN Labs. Of lees meer in het jaarverslag van SIDN over 2014.

Internet onder de motorkap

Ons doel is om permanent plek te hebben voor afstudeerders voor het uitvoeren van toegepast onderzoek te midden van enthousiaste internetexperts en een indrukwekkende IT-omgeving, beide cruciaal voor onze dienstverlening. Zo kunnen we van elkaar leren en samen nieuwe inzichten en expertise verwerven. We richten ons daarbij met name op het internet dat ‘onder de motorkap’ zit. De kern, zogezegd. Denk aan (de totstandkoming van) standaarden als DNS en DNSSEC of aan onderzoek naar het BGP-protocol. Maar ook op het gebied van ‘big data’ kun je als student bij ons je hart ophalen. Bijvoorbeeld met het analyseren van de ontzagwekkende hoeveelheden DNS-data in ons ENTRADA-platform en de visualisatie daarvan. Eventueel in combinatie met gerelateerde datasets, zoals de registratie-data in ons domeinregistratiesysteem (DRS) of externe bronnen.

Voor wie en hoe?

We leggen de lat hoog, zowel voor onszelf als bij afstudeerders. We eisen in de regel een WO-niveau (M.Sc.). We werken vanuit een mooi kantoor in Arnhem. In overleg zijn er ook mogelijkheden voor korte opdrachten, van bijvoorbeeld een maand.Uiteraard heb je een passie voor internettechnologie in de ruimste zin van het woord, haal je energie uit het gedetailleerd uitzoeken hoe mechanismes en systemen werken en ben je in staat om oplossingen te bedenken en te evalueren. De ideale kandidaat is nieuwsgierig en zelf startend en in staat om ‘proof of concepts’ te ontwikkelen.

Beschikbare opdrachten

Hieronder hebben we beknopt een aantal mogelijke opdrachten geformuleerd om uit te kiezen. Heb je zelf een top-idee, dan horen we dat ook graag. En wil je liever eerst nog wat aanvullende informatie, laat het dan gerust weten.

 • Risicoanalyse voor de .nl BGP (anycast) infrastructuur

  Deze opdracht gaat over het in kaart brengen van de impact van het uitvallen van bepaalde delen van het internet op de beschikbaarheid van het .nl-domein en onderliggende second-level domeinnamen. Bijvoorbeeld: wat is het effect van het uitvallen van een grote Tier-1 provider? En hoeveel .nl-domeinnamen worden onbereikbaar als een bepaald Autonomous System Number (ASN) onbereikbaar wordt? Meer

 • Een tijdmachine voor registratiedata

  Deze opdracht gaat over het toepassen van ElasticSearch of een vergelijkbare niet-relationele databasetechnologie voor onderzoek dat we bij SIDN Labs uitvoeren naar (historische) registratiedata van .nl-domeinnamen. Door de omvang van onze dataset (vele tientallen miljoenen mutaties voor alle .nl domeinnamen) is onze huidige relationele databaseomgeving hiervoor niet langer geschikt, bijvoorbeeld in termen van performance en gebruiksvriendelijkheid. Meer

 • Text mining op basis van Natural Language Processing

  Deze opdracht gaat over het toepassen van Natural Language Processing (NLP) voor het analyseren van registrant-data, bijvoorbeeld  om informatie en eventueel ander misbruik tijdig te herkennen ten tijde van de registratie van een nieuwe domeinnaam. Meer

 • Virtual reality (VR) interface voor data analyse

  Deze opdracht gaat over het ontwerpen en ontwikkelen van een virtual reality (VR) interface voor het analyseren van grote hoeveelheden DNS-data. De virtuele wereld moet de gebruiker in staat stellen om de data op een intuïtieve manier te verkennen. De VR interface moet ook helpen bij het herkennen van afwijkingen en ontdekken van relaties. Meer

 • Grafentheorie voor domeinnaamregistries

  Deze opdracht gaat over het toepassen van grafentheorie bij het analyseren van omvangrijke hoeveelheden DNS-data en gerelateerde datasets zoals WHOIS en registratie transacties. Meer

We zien graag dat je de resultaten van een afstudeeropdracht deelt met de (technische) internetgemeenschap. Vooraf maken we daarover wel goede afspraken, onder meer met betrekking tot vertrouwelijkheid en veiligheid, want daar zijn we erg kien op hier bij SIDN. Deze afspraken zijn onderdeel van de afstudeerovereenkomst die we met je afsluiten en waarin ook zaken als een afstudeervergoeding aan bod komen. Het intellectueel eigendom van jouw onderzoeksresultaten blijft in beginsel in handen van SIDN. Bekijk ook eens de afgeronde opdrachten.

Interesse?

Uiteraard is er beperkt plek, maar als je belangstelling hebt, kun je deze, onder vermelding van de nodige details over jezelf, kenbaar maken via labs@sidn.nl.

Reacties

 • maandag 6 mei 2019

  Nieuws

  5 dilemma’s bij het kiezen van je domeinnaam

  2 doors thumbnail

  Ga je voor opvallend of voor zakelijk?

  Lees meer
 • vrijdag 22 juni 2018

  Nieuws

  Aantal domeinnamen blijft wereldwijd groeien: meer dan 330 miljoen

  Thumb-domains

  Groei generieke TLD’s onder druk

  Lees meer
 • dinsdag 26 februari 2019

  Nieuws

  Domain Connect: nieuwe standaard die domeinnaamgebruik vereenvoudigt

  Thumb-domain-names-web-concept

  Een niet gebruikte domeinnaam, wordt vaak niet verlengd

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.