Nieuwe stats-site!

Inzicht in het gebruik van .nl

Met gepaste trots introduceren we vandaag de volledig vernieuwde statistiekenwebsite van SIDN Labs, stats.sidnlabs.nl. We maken hiermee de statistieken die we over .nl en het internet bijhouden op een aantrekkelijkere en begrijpelijkere manier beschikbaar, bijvoorbeeld voor onderzoekers, maar ook voor het algemene publiek. Daarnaast is de site ook gemakkelijker uitbreidbaar, zodat we nieuwe metingen uit onze onderzoeksprojecten eenvoudiger kunnen toevoegen.

Screenshot stats.sidnlabs.nl

Indeling

Een van de vernieuwingen is dat we de indeling van de site hebben aangepast. We hebben bijvoorbeeld per onderwerp opnieuw onderzocht welk type grafiek het meest geschikt is en de uitleg bij elke grafiek verbeterd.

De hoofdpagina bevat nu voor elke sub-sectie van de website een tegel met daarop een grafiek. Op deze manier kun je makkelijk zien welke informatie er in de overige secties te vinden is.

De verschillende deelgebieden, zoals bijvoorbeeld RegistratieDNSSEC en Datasets, hebben we op behouden. Per deelgebied tonen we nu een aantal bij elkaar horende grafieken. In de Registratie-sectie vind je bijvoorbeeld grafieken met het totaal aantal .nl-domeinnaamregistraties en het aantal met DNSSEC beveiligde domeinnamen. Je ziet daar dat het aantal registraties slechts licht toeneemt, maar dat het aantal met DNSSEC beveiligde domeinnamen veel harder gestegen is (naar 52%).

Geo-informatie

Op de hoofdpagina hebben we ook een kaart van Nederland opgenomen waarop je per gemeente het het geschatte aantal geregistreerde .nl-domeinnamen ziet. De kleurintensiteit van een gemeente is een indicatie van het relatieve aantal registraties ten opzichte van andere gemeentes. Het absoluut aantal geregistreerd domeinnamen in een gemeente zie je door met de muis over de gemeente te gaan.

Opvallend is dat niet alleen de grote steden eruit springen met veel registraties (oranje), maar ook de vestigingsplaatsen van onze grotere registrars (bijvoorbeeld BIT in Ede).

Meer geografische informatie vind je bijvoorbeeld onder de tab Netwerk, waar je de locaties van de DNS resolvers ziet die de .nl-nameservers bevragen

Tijdselectie

Ook nieuw is dat alle grafieken op een pagina nu gekoppeld zijn aan een gedeelde tijdselectietool. Hiermee kun je de tijdsperiode voor alle grafieken op die pagina instellen. De grafieken tonen dan automatisch en tegelijk de data voor de geselecteerde periode. Onze statistieken gaan terug tot 2014.

Twitteren maar!

Elke grafiek heeft nu een detailpagina, die je activeert met de knop met de “i” rechtsboven de grafiek. Je vindt daar meer informatie over de grafiek, bijvoorbeeld over hoe we de meting uitvoeren. Je vindt er ook een URL die direct naar de grafiek linkt. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken om in een tweet op te nemen of vanuit andere webpagina’s terug te verwijzen naar de grafiek.

Uitbreidbaarheid

Tot slot hebben we de site zo aangepast dat we er gemakkelijker nieuwe grafieken aan toe kunnen voegen, zoals nieuwe metingen die uit de onderzoeksprojecten van SIDN Labs voortkomen. Zo zetten we sinds kort ons DNS-EMAP-systeem in om het gebruik van beveiligde mail in de .nl-zone te meten. Je vindt de bijbehorende grafieken onder de tab Mail.

Feedback welkom!

Op de nieuwe website is nog veel meer interessante informatie te vinden over de evolutie van de .nl zone. Graag horen we wat je van de nieuwe website vindt via sidnlabs@sidn.nl. Heb je een idee voor bijvoorbeeld nieuwe grafieken, laat het ons dan weten. Waar mogelijk voegen we die dan toe aan de website.

Reacties

 • maandag 25 juni 2018

  Nieuws

  Transparantie in de muziekindustrie dankzij blockchain-technologie

  Thumb-singer

  IBT Music maakt het verschil dankzij steun van SIDN fonds

  Lees meer
 • dinsdag 3 december 2019

  Nieuws

  Terugblik SIDN Connect 2019

  SIDN Connect 280x280

  Foto’s, presentaties en video’s zijn nu beschikbaar!

  Lees meer
 • dinsdag 26 juni 2018

  Nieuws

  “Burgers moeten de e-mails van hun gemeente kunnen vertrouwen.”

  Thumb-e-mail

  SIDN zet in op de adoptie van internetstandaarden voor veilige e-mail

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.